Szparagi z sosem tahini
Cześć kochani!
Nadchodzi okres upałów, więc czas odejść na krótką chwilę od gorącego pieca i zaprzyjaźnić się z szybkimi formami zdrowych przekąsek, a tym samym dodatków do dań głównych.
Dziś królują u mnie dwa składniki- szparagi oraz tahini.
SZPARAGI są bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy A,C,E, wapnia, fosforu czy też magnezu, a nawet beta karotenu! Oznacza to, że korzystnie wpływają na nasz układ odpornościowy, wspomagają regeneracje i budowę nowych komórek. Wykazano, że zawierają sterole, które odpowiadają za obniżenie cholesterolu we krwi. Dodatkowo flawonoidy zawarte w warzywach zapobiegają schorzeniom układu sercowo-naczyniowego. Jak możecie natychmiast zauważyć - to sezonowe warzywo ma w sobie mnóstwo cennych składników, które warto przemycić do naszej diety.
SZPARAGI są bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy A,C,E, wapnia, fosforu czy też magnezu, a nawet beta karotenu! Oznacza to, że korzystnie wpływają na nasz układ odpornościowy, wspomagają regeneracje i budowę nowych komórek. Wykazano, że zawierają sterole, które odpowiadają za obniżenie cholesterolu we krwi. Dodatkowo flawonoidy zawarte w warzywach zapobiegają schorzeniom układu sercowo-naczyniowego. Jak możecie natychmiast zauważyć - to sezonowe warzywo ma w sobie mnóstwo cennych składników, które warto przemycić do naszej diety.
PASTA TAHINI zawiera liczne związki naturalne, które mają działanie przeciwnadciśnieniowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Tahini także zawiera dużą ilość fitosteroli, a wiec podobnie jak szparagi obniża poziom cholesterolu. Sezamina obecna w paście ma działanie korzystne w chorobie Alzheimera. Bardzo istotny jest fakt, iż tahini powinna być elementem uzupełniającym dietę wegetariańską w białko, które jest tak pożądane i poszukiwane w dietach alternatywnych :)
Mam nadzieję, że ten KRÓTKI opis właściwości zdrowotnych tych dwóch produktów zachęci Was do sięgania po nie częściej (zarówno razem, jak i osobno) :)
Składniki:
/inspiracja/
- pęczek zielonych szparagów (300g)
- 4 łyżki tahiny
- 10 łyżek ciepłej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki, opłukać i odstawić. Przygotować sos.
- Wszystkie składniki umieścić w kubeczku i dokładnie wymieszać by wszystkie składniki się połączyły. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty należy dodać jeszcze odrobiny wody i ponownie wymieszać.
- Do gotującej się wody wrzucić szparagi i gotować 6-8 minut.
- Na dnie talerza rozsmarować 1/3 sosu, ułożyć ugotowane szparagi i polać je pozostałym sosem. Wierzch posypać kiełkami/natką pietruszki/kolendrą. Gotowe.
Wartość odżywcza dla całej porcji:
Białko: 15.2g
Tłuszcz: 27.9g
Węglowodany: 22.6g
Błonnik: 10.1g
Błonnik: 10.1g
Kalorie: 406kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz