Mięciutkie drożdżówki z truskawkami i kruszonką (wegańskie)



Lato w mieście! Kochani, wydaje mi się, że nie ma miejsce, w którym nie zagościły letnie upały. Bywa, iż są wyczerpujące i narzekamy, ale lepiej nie marudzić, a ewentualnie chłodzić się zimnymi koktajlami i izotonikami! Jednak dziś nie o tym! Na przekór temperaturze mam dla Was domowe, wegańskie i bardzo puszyste drożdżówki! Pieczone przed północą, konsumowane zaraz po przebudzeniu na tarasie z kubkiem czarnej kawy. Taka mała chwila wytchnienia pomiędzy jednym a drugim miastem. Chętni?

Składniki:
/10 sztuk/
Zaczyn: 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml ciepłej wody
  • łyżeczka mąki pszennej
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i mąkę, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby zaczyn zaczął pracować.

Ciasto:
  • zaczyn
  • 100 ml napoju roślinnego, podgrzanego 
  • 60 g ksylitolu
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 400 g mąki pszennej
Przygotowanie:
  1. Składniki umieścić w misce. Mieszać na początku łyżką, a następnie wyrabiać ciasto w dłoniach. Można podsypywać mąką. Ciasto nie może kleić się do rąk. Po wyrobieniu naczynie przykryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce i czekać, aż podwoi swoją objętość.
  2. Przygotować truskawki oraz kruszonkę.
Kruszonka:
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 1 łyżka napoju roślinnego
  • 1/2 szklanka mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  1. Ze składników wyrobić kruszonkę. Jeżeli jest za sucha dodać odrobię oleju, a jak za mokra, odrobinę mąki :)
  2. Wrośnięte ciasto wyrobić, podsypując nieznacznie mąką. Uformować wałek i pokroić na 10 równych krążków. Tworzyć bułeczki i  układać na blaszce w równych odstępach.
  3.  Każdą bułeczkę spłaszczyć i zrobić zagłębienie, w które należy włożyć pokrojone na pół truskawki. Całość posypać obficie kruszonką.
  4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez około 15-20 minut, aż się zarumienią. Studzić na kratce. Gotowe!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger