Mięciutkie drożdżówki z truskawkami i kruszonką (wegańskie)
Lato w mieście! Kochani, wydaje mi się, że nie ma miejsce, w którym nie zagościły letnie upały. Bywa, iż są wyczerpujące i narzekamy, ale lepiej nie marudzić, a ewentualnie chłodzić się zimnymi koktajlami i izotonikami! Jednak dziś nie o tym! Na przekór temperaturze mam dla Was domowe, wegańskie i bardzo puszyste drożdżówki! Pieczone przed północą, konsumowane zaraz po przebudzeniu na tarasie z kubkiem czarnej kawy. Taka mała chwila wytchnienia pomiędzy jednym a drugim miastem. Chętni?
Składniki:
/10 sztuk/
/10 sztuk/
Zaczyn: 
- 30 g świeżych drożdży
 - 1 łyżeczka cukru
 - 150 ml ciepłej wody
 - łyżeczka mąki pszennej
 
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i mąkę, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Ciasto:
- zaczyn
 - 100 ml napoju roślinnego, podgrzanego
 - 60 g ksylitolu
 - 5 łyżek oleju rzepakowego
 - 400 g mąki pszennej
 
Przygotowanie:
- Składniki umieścić w misce. Mieszać na początku łyżką, a następnie wyrabiać ciasto w dłoniach. Można podsypywać mąką. Ciasto nie może kleić się do rąk. Po wyrobieniu naczynie przykryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce i czekać, aż podwoi swoją objętość.
 - Przygotować truskawki oraz kruszonkę.
 
Kruszonka:
- 6 łyżek oleju kokosowego
 - 1 łyżka napoju roślinnego
 - 1/2 szklanka mąki pszennej
 - 2 łyżki mąki kukurydzianej
 - 2-3 łyżki cukru pudru
 
- Ze składników wyrobić kruszonkę. Jeżeli jest za sucha dodać odrobię oleju, a jak za mokra, odrobinę mąki :)
 - Wrośnięte ciasto wyrobić, podsypując nieznacznie mąką. Uformować wałek i pokroić na 10 równych krążków. Tworzyć bułeczki i układać na blaszce w równych odstępach.
 - Każdą bułeczkę spłaszczyć i zrobić zagłębienie, w które należy włożyć pokrojone na pół truskawki. Całość posypać obficie kruszonką.
 - Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez około 15-20 minut, aż się zarumienią. Studzić na kratce. Gotowe!
 






drożdżowe uwielbiam pod każdą postacią
OdpowiedzUsuńOj tak :)
Usuń