15 listopada 2016

Rogaliki z masą makową

Zdaję sobie sprawę z tego, że to jeszcze nie są święta, ale nie mogłam powstrzymać się od upieczenia tych rogalików, a tym samym podzielenia się nimi z Wami. Uznajmy to za mały przerywnik w dyniowych wypiekach, którymi jeszcze Was uraczę :) 

Składniki:
ciasto:
  • 1,2kg mąki pszennej 
  • 80g cukru 
  • 100g masła
  • 440ml ciepłego mleka (+/-)
  • szczypta soli
  • 42g świeżych drożdży
  • 4 rozkłócone jajka
  • masło do posmarowania ciasta 
mak:
  •  800g masy makowej 
  • 150g rodzynków 
  • 100g orzechów brazylijskich 
  • 50g orzechów nerkowca
  • 4 łyżki miodu 
  • 30g cukru pudru 
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka 
  • 2 łyżki syropu waniliowego
wierzch:
  • cukier puder
  • ciepła woda  
  • posiekane orzechy nerkowca i brazylijskie 
Przygotowanie:
  1. Robimy zaczyn: świeże drożdże umieszczamy w miseczce, dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukru, a także 1/3 szklanki ciepłego mleka- mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 
  2. W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki na ciasto i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy je tak długo, aż będzie pozbawione grudek i elastyczne. Tak przygotowane obsypujemy delikatnie mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. 
  3. Przygotowujemy mak: do miski przekładamy masę makową, miód, cukier, syrop waniliowy. Orzechy moczymy 10 minut w wodzie, a następnie drobno siekamy, dodajemy do masy makowej. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, następnie odsączamy, drobno kroimy i dodajemy do miski. Do masy wbijamy jajko, całość mieszamy i odstawiamy. 
  4. Gotowe ciasto rozgniatamy by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ½ cm. Wycinamy z ciasta naprzemiennie podłużne trójkąty, nakładamy warstwę masy makowej. Zawijamy w kształt rogalika zaczynając od dłuższej krawędzi. Gotowe rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrośnięte smarujemy rozgrzanym masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180͒C przez ok. 20 min, aż do zrumienienia. Rogaliki przekładamy na kratkę i polewamy lukrem, dekorujemy orzechami. Smacznego :)
 



10 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie! Ja jestem fanką takich rogali ale niebezpieczne jest dla mnie pieczenie takiej ilości gdyż pewnie wszystkie bym pochłonęła bardzo szybko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tak samo! Do większości dopadam się sama, ale tak to już jest z tymi domowymi wypiekami :)

      Usuń
  2. Ależ one pysznie napakowane:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ one pysznie napakowane:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż żałuję, że nie lubię maku! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żałuj! Ewentualnie użyj kremu daktylowego lub czekoladowego i wysmaruj właśnie nim ciasto! Lub wykorzystaj masę marcepanową :)

      Usuń
  5. Świetne, wyglądają jak mini makowce ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Taki był zamysł troszeczkę :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...